Weekend à Zuydcoote - een strand vol verrassingen 

Hoe? wandeling te voet vanaf het einde van de dijk Bray-Dunes tot het begin van de dijk van Leffrinkhoucke - in het weekend kan de terugtocht gratis met de bus, in de week dient voor de bus te worden betaald. Eventueel kan een kortere tocht verkozen worden, die een lus vormt. 
Trefwoorden: scheepswrakken - zoutschip - zoutwinning -  Crested Eagle - Wereldoorlog 2 - Dunkirk Miracle - Poche de Dunkerque - eb en vloed - strand - Atlantic Wall - Duitse bunkers -  Jean Paul Belmondo - Weekend à Zuydcoote - zandbanken - scheepskaarten - Ano Nyme - Reflections 
Extra's - Au Retour des Joyeux Pecheurs is een heerlijk adresje voor allerlei regionaal lekkers.  
Uitbreiding - ideaal te combineren met een bezoek aan museum Memorial 1940 .   
Welkom op het strand van Zuydcoote. We bevinden ons aan de Noordzee in het op één na noordelijkste dorpje van Frankrijk, gelegen in een regio die de 'Westouck' wordt genoemd en die de meest oostelijke uithoek vormt van de regio Duinkerke. Hier ligt een dorp met de naam Zuydcoote en om die naam te verklaren moeten we terug naar de Romeinse tijd.
Op dit strand liggen wrakken waarvan er bij laag tij een aantal bloot komen te liggen. Elk wrak vertelt zijn eigen verhaal. Waarom al dat wrakhout en -metaal hier aanspoelde? Het antwoord moeten we zoeken op de bodem van de zee. De zeevaarderskaarten maken veel duidelijk.
In de duinen dichtbij staat het Sanatorium op ons te wachten. Als de muren konden praten dan zou je de verhalen horen van duizenden kinderen die hier sinds begin 1900 worden opgevangen, maar je zou vast ook horen dat ze in 1914 en 1940 plaats moesten maken voor gewonde soldaten. Jean Paul Belmondo wandelde hier rond in de verfilming van het boek ‘Weekend à Zuydcoote’ waarin Robert Merle de drie dagen van 1940 beschrijft die hij zelf meemaakte op dit strand.  
Kers op de taart is het kunstwerk van Ano Nyme, een oude betonnen bunker veranderde hij geduldig tot een feest. Hij gaf er de bijzonder toepasselijke naam ‘Reflections’ aan.