Een kathedraal van de zee ... in al zijn glorie.  

Hoe? bezoek aan de scheepswerf  (anderhalf uur zonder de proeverij) 
Trefwoorden: oorlogsschip uit de 17de eeuw - zeeoorlogen - hoe bouwt men een schip - oude technieken - oude terminologie - bosbeheer - 
Extra's - het winkeltje en de taverne met eenvoudige lekkere keuken in de week zijn aanraders. 
Uitbreiding - ideaal te combineren met een wandeling naar de oude stad van Gravelines met de vestingen, of naar Petit en Grand Fort Philippe.   
Een oorlogsschip van de zeventiende eeuw nabouwen, op ware grootte en met het authentieke materiaal. Dat is waar archeoloog en duiker Christian Cardin en zijn equipe van de Association Tourville al zo'n 15 jaar mee bezig zijn. Sinds ik de scheepswerf ontdekte, ben ik er niet meer weg te slaan. Om de paar weken moet ik gaan zien hoe het met het bootje staat. Het "bootje" zal 59 meter lang en 17 meter hoog worden. Het zal gewapend zijn met vier en tachtig kanonnen en het krijgt de naam van de grootste zeeman die Duinkerke ooit heeft gekend, Jan Baert. Ik heb ondertussen de eer en het genoegen om als Nederlandstalige gids te mogen meewerken aan dit formidabele project. En ik wil je graag meenemen naar deze magische plek.
En vergis je niet, er is niet alleen maar het schip, er is ook de smidse waar de nagels worden gesmeed, de zagerij, de touwslagerij, de visrokerijk, de kanongieterij. Ontdek deze kathedraal van de spriet tot de poupe en hoor onderweg waar ons woord opkalefateren vandaan komt. En vergis u niet, dit is geen museum, dit is een scheepswerf, hier wordt gewerkt en geklopt, gezaagd en gesmeed. 
En van al die spannende verhalen krijg je natuurlijk... honger en dorst. en ook daar is aan gedacht. In de taverne kan je proeven van de huisgerookte vis en het Jean Bart-bier. Opbrengst van inkom, de taverne en het winkeltje wordt volledig opnieuw geïnvesteerd in het project, dus het is voor de goede zaak.
toegang tot de werf 5 euro - proeverij van huisgerookte vis met bier of wijn: 6 euro.