De stad van Jan Baert - Jean Baert

Hoe? Te voet: wandelen 4 à 10 km 
Trefwoorden: Eglise St Eloi - standbeeld Jean Bart - kapers - Belfort stadhuis - de oude haven - Islandvaarders - Tweede Wereldoorlog - Dunkirk Miracle - Poche de Dunkerque - Duinkerke Carnaval - Musea Moderne Kunst - Le Grand Large - stadsvernieuwing 
Extra's - Musea: LAAC - FRAC - Musée Memorial 1940 - Havenmuseum -  In Duinkerke zijn heel wat mogelijkheden om iets te eten of te drinken. 
Mogelijke uitbreiding - Duinkerke Kunststad - Het strand van Zuydcoote (Poche Dunkerque Dunkirk Miracle 1940) - Duinkerke 

Als je de gemiddelde Fransman vraagt waar hij aan denkt bij het horen van Duinkerke, dan zullen Jean Bart en het carnaval de meest geciteerde woorden zijn.

Vanaf de 16 de eeuw en de conflicten tussen we Spanjaarden en de geuzen wordt Duinkerke een strategische haven die constant van land en eigenaar verandert. Voor de Spanjaarden is dit de dichtse haven van hun gebied ver in het Noorden, later voor de Fransen de controlepoort om alle Hollanders en Engelsen in het oog te houden. Duinkerke groeit uit tot een berucht kapersnest. De in 1650 geboren Jan Baert - Jean Bart is de legendarische figuur waar heel de geschiedenis aan opgehangen wordt. De sporen van dit hevige verleden zijn overal in de stad te af te lezen in de gebouwen van de stad.

Na twee eeuwen kaperenvaart keren de mensen terug naar hun vissersbootjes en begint de bijzondere periode van de Islandvaart, een bijzondere tijd waarvan de tradities doorleven tot op vandaag. Het carnaval van Duinkerke heeft alles met de Islanders te maken. Vanaf eind negentiende eeuw ontwikkelt de haven zich als moderne handelshaven. Een wandeling door deze straten legt veel verrassingen van die opeenvolgende histories bloot.