Bienvenu chez les ... Berguenards 

Hoe? Te voet: wandelen 4 à 10 km 
Trefwoorden: vestingen - muren - Bourgondische stadsomwalling - Spaanse stadsomwalling - Vauban-omvalling - oudste omwalling (9de eeuw) - geschiedenis van de kustvlakte - inpoldering - abijd Sint Winok -  het oude Vlaanderen - Bienvenu chez les Chti's (meest bekeken Franse film ooit) - 
Extra's - Musea: Mons de Pieté - In Bergues zijn een paar heel gezellige eethuisjes. 
Mogelijke uitbreiding - Duinkerke - Cassel - ... 

Bergues was ooit de eerste bult die uitkeek over de natte zeevlakte vol slikken en schorren. Met zijn 22 meter is de Groenberg geen mastodont, maar wel hoog genoeg om daar altijd droge voeten te behouden. Voor het jaar 1000 kreeg de stad het bezoek van de Noormannen en om die mannen op een afstand te houden, legden de Graven van Vlaanderen de eerste stadsomwalling aan die nu nog duidelijk zichtbaar is in de straten. Bergues groeide uit tot een havenstad van aanzien en de Bourgondiërs en later de Spanjaarden bouwen de stad uit om zich te beschermen tegen de vijand uit het Zuiden, de Fransen. Na de oorlogen van Louis XIV valt Bergues in Franse handen en wordt het opgenomen in het grote verdedigingsplan 'Pré Carré' van Vauban. Wie de evolutie van de vestingbouw door de eeuwen heen wil begrijpen, is in Bergues aan het beste adres. Hier zijn muren en sporen van de verschillende periodes bewaard gebleven.

In 2008 werd Bergues heel even het middelpunt van Frankrijk. Danny Boon filmde er zijn ode aan de mensen van deze streek, Bienvenu Chez les Ch'tis. De film werd een topper, een op de drie Fransen heeft de film toen in de cinema gezien en ook bij ons heeft menige Vlaming er een paar fijne uren aan beleefd. Tijdens het wandelen door de straten, komen we langs de plekken waar de film zich heeft afgespeeld.