Dunkerque? l'Art sur Mer - Kunst aan Zee 

Hoe? Te voet: wandelen Grand Large / Malo les Bains / Quartier Excentric - Met de fiets: 10 à 30 km. - Met auto/autocar 
Trefwoorden: Malo Les Bains - Belle Epoque - villa's aan zee - Art Nouveau - Art Deco - Maison Ringot - Quartier Excentric - LAAC - Museum voor Moderne Kunst - Museumtuin - Karel Appel - Cobra - project stadshernieuwing Le Grand Large - Richard Rogers - Trait-d'Union - FRAC - Ali-Baba-grot vol actuele kunst - architectuur Lacaton & Vasal - project Ano Nyme Leffrinkhoucke 
Extra's - Musea: LAAC - FRAC - In Duinkerke is een ruim aanbod van restaurants van alle slag en soort. 
Mogelijke uitbreiding - Duinkerke Havenstad - Duinkerke Historische stad

Misschien denkt u bij het horen van de naam van Havenstad Duinkerke niet meteen aan kunst, toch heeft de stad veel te bieden aan de kunstliefhebber. In de (ooit)mondaine badstad Malo-les-Bains hebben architecten tegen elkaar op geboden om het meest bijzondere bouwwerk op de dijk of in de straatjes daarachter te bouwen. Slenterend vind je de geest van die belle-epoque terug. Meer naar het centrum toe, ontdekken we de 'quartier excentric' die François Reynaert in zijn eentje getekend en gebouwd heeft. En dan houden we even het kunstwerk van Ano Nyme op het strand als een verrassing.  

De oude scheepsbouwwerf van de haven werd in de jaren negentig onder handen genomen door Richard Rogers (architect van o.a. Centre Pompidou), een urbanisatieproject pur sang waar nog altijd aan gewerkt wordt. Helemaal lyrisch wordt de doorsnee kunstliefhebber als hij de twee heerlijke musea binnenstapt. Het LAAC (Lieu d'Action et d'Art Contemporain) biedt in zijn museum en in de museumtuin een bijzonder collectie moderne kunst aan, ze hebben een boontje voor het werk van Karel Appel en zijn Cobra-vrienden. Iets verder staat het FRAC (Fonds Regional d'Art Contemporain) waar steeds wisselende tentoonstelling de liefhebbers van actuele kunst verleiden. Maar het mooiste kunstwerk van het Frac, dat is het gebouw.