Frans-Vlaanderen Flandre-Fran├žaise

Weekend à Zuydcoote - een strand vol verrassingen 

Hoe? wandeling te voet vanaf het einde van de dijk Bray-Dunes tot het begin van de dijk van Leffrinkhoucke - in het weekend kan de terugtocht gratis met de bus, in de week dient voor de bus te worden betaald. Eventueel kan een kortere tocht verkozen worden, die een lus vormt. 
Trefwoorden: scheepswrakken - zoutschip - zoutwinning -  Crested Eagle - Wereldoorlog 2 - Dunkirk Miracle - Poche de Dunkerque - eb en vloed - strand - Atlantic Wall - Duitse bunkers -  Jean Paul Belmondo - Weekend à Zuydcoote - zandbanken - scheepskaarten - Ano Nyme - Reflections 
Extra's - Au Retour des Joyeux Pecheurs is een heerlijk adresje voor allerlei regionaal lekkers.  
Uitbreiding - ideaal te combineren met een bezoek aan museum Memorial 1940 .   
Welkom op het strand van Zuydcoote. We bevinden ons aan de Noordzee in het op één na noordelijkste dorpje van Frankrijk, gelegen in een regio die de 'Westouck' wordt genoemd en die de meest oostelijke uithoek vormt van de regio Duinkerke. Hier ligt een dorp met de naam Zuydcoote en om die naam te verklaren moeten we terug naar de Romeinse tijd.
Op dit strand liggen wrakken waarvan er bij laag tij een aantal bloot komen te liggen. Elk wrak vertelt zijn eigen verhaal. Waarom al dat wrakhout en -metaal hier aanspoelde? Het antwoord moeten we zoeken op de bodem van de zee. De zeevaarderskaarten maken veel duidelijk.
In de duinen dichtbij staat het Sanatorium op ons te wachten. Als de muren konden praten dan zou je de verhalen horen van duizenden kinderen die hier sinds begin 1900 worden opgevangen, maar je zou vast ook horen dat ze in 1914 en 1940 plaats moesten maken voor gewonde soldaten. Jean Paul Belmondo wandelde hier rond in de verfilming van het boek ‘Weekend à Zuydcoote’ waarin Robert Merle de drie dagen van 1940 beschrijft die hij zelf meemaakte op dit strand.  
Kers op de taart is het kunstwerk van Ano Nyme, een oude betonnen bunker veranderde hij geduldig tot een feest. Hij gaf er de bijzonder toepasselijke naam ‘Reflections’ aan. 

Een kathedraal van de zee ... in al zijn glorie.  

Hoe? bezoek aan de scheepswerf  (anderhalf uur zonder de proeverij) 
Trefwoorden: oorlogsschip uit de 17de eeuw - zeeoorlogen - hoe bouwt men een schip - oude technieken - oude terminologie - bosbeheer - 
Extra's - het winkeltje en de taverne met eenvoudige lekkere keuken in de week zijn aanraders. 
Uitbreiding - ideaal te combineren met een wandeling naar de oude stad van Gravelines met de vestingen, of naar Petit en Grand Fort Philippe.   
Een oorlogsschip van de zeventiende eeuw nabouwen, op ware grootte en met het authentieke materiaal. Dat is waar archeoloog en duiker Christian Cardin en zijn equipe van de Association Tourville al zo'n 15 jaar mee bezig zijn. Sinds ik de scheepswerf ontdekte, ben ik er niet meer weg te slaan. Om de paar weken moet ik gaan zien hoe het met het bootje staat. Het "bootje" zal 59 meter lang en 17 meter hoog worden. Het zal gewapend zijn met vier en tachtig kanonnen en het krijgt de naam van de grootste zeeman die Duinkerke ooit heeft gekend, Jan Baert. Ik heb ondertussen de eer en het genoegen om als Nederlandstalige gids te mogen meewerken aan dit formidabele project. En ik wil je graag meenemen naar deze magische plek.
En vergis je niet, er is niet alleen maar het schip, er is ook de smidse waar de nagels worden gesmeed, de zagerij, de touwslagerij, de visrokerijk, de kanongieterij. Ontdek deze kathedraal van de spriet tot de poupe en hoor onderweg waar ons woord opkalefateren vandaan komt. En vergis u niet, dit is geen museum, dit is een scheepswerf, hier wordt gewerkt en geklopt, gezaagd en gesmeed. 
En van al die spannende verhalen krijg je natuurlijk... honger en dorst. en ook daar is aan gedacht. In de taverne kan je proeven van de huisgerookte vis en het Jean Bart-bier. Opbrengst van inkom, de taverne en het winkeltje wordt volledig opnieuw geïnvesteerd in het project, dus het is voor de goede zaak.
toegang tot de werf 5 euro - proeverij van huisgerookte vis met bier of wijn: 6 euro. 

Duinkerke - Leffrinkhoucke - Zuydcoote - Malo-les-Bains - Rosendaël 

Hoe? met auto of autocar - met fiets (20 à 30 km) 
Trefwoorden: Duinkerke en zijn voorsteden - Duinkerke met zijn haven - Leffrinkhoucke, strand van mei/juni 1940 - Malo-les-Bains, badstad voor de rijke Rijselnaars rond 1900 -  Rosendaël, boerendorp achter de duinen - de bijzondere geschiedenis van Zuydcoote - de rol van de armateurs in een stad als Duinkerke 
Extra's - In Duinkerke en omgeving zijn heel wat mogelijkheden om iets te eten of te drinken.
Uitbreiding - De haven van Duinkerke ligt in het verlengde.  
Duinkerke heeft gebloeid en gebroeid gedurende eeuwen en daarrond is een hele agglomeratie gegroeid. De haven van Duinkerke heeft een aantal mensen steenrijk gemaakt, de armateurs, zij waren de eigenaars van de schepen, eerst van de islandvaarders, later van de koopvaardijschepen. Hun immense fortuin hebben sommigen besteed aan het verdienen van hun hemel, overal poppen hospitalen en sanatoria uit de grond. Anderen speelden het klaar om een dorp naar zich te laten noemen. In Malo les Bains nodigde Gaspar Malo de finefleur van de Franse architecten uit in een soort ongeschreven competitie voor 'het meest opvallende huis van de kust'.
Rosendael heeft dan weer een heel ander karakter: het boerendorp dat moest zorgen dat de havenstad pataten en kolen kon eten, een klein moeras achter de duinen dat doet denken aan Saint Omer, vandaag het centrum van de chrysantenkweek.
Via deze rondrit ontdekken we verschillende aspecten van de westelijke kant van die grote agglomeratie die Duinkerke is geworden.  

De stad van Jan Baert - Jean Baert

Hoe? Te voet: wandelen 4 à 10 km 
Trefwoorden: Eglise St Eloi - standbeeld Jean Bart - kapers - Belfort stadhuis - de oude haven - Islandvaarders - Tweede Wereldoorlog - Dunkirk Miracle - Poche de Dunkerque - Duinkerke Carnaval - Musea Moderne Kunst - Le Grand Large - stadsvernieuwing 
Extra's - Musea: LAAC - FRAC - Musée Memorial 1940 - Havenmuseum -  In Duinkerke zijn heel wat mogelijkheden om iets te eten of te drinken. 
Mogelijke uitbreiding - Duinkerke Kunststad - Het strand van Zuydcoote (Poche Dunkerque Dunkirk Miracle 1940) - Duinkerke 

Als je de gemiddelde Fransman vraagt waar hij aan denkt bij het horen van Duinkerke, dan zullen Jean Bart en het carnaval de meest geciteerde woorden zijn.

Vanaf de 16 de eeuw en de conflicten tussen we Spanjaarden en de geuzen wordt Duinkerke een strategische haven die constant van land en eigenaar verandert. Voor de Spanjaarden is dit de dichtse haven van hun gebied ver in het Noorden, later voor de Fransen de controlepoort om alle Hollanders en Engelsen in het oog te houden. Duinkerke groeit uit tot een berucht kapersnest. De in 1650 geboren Jan Baert - Jean Bart is de legendarische figuur waar heel de geschiedenis aan opgehangen wordt. De sporen van dit hevige verleden zijn overal in de stad te af te lezen in de gebouwen van de stad.

Na twee eeuwen kaperenvaart keren de mensen terug naar hun vissersbootjes en begint de bijzondere periode van de Islandvaart, een bijzondere tijd waarvan de tradities doorleven tot op vandaag. Het carnaval van Duinkerke heeft alles met de Islanders te maken. Vanaf eind negentiende eeuw ontwikkelt de haven zich als moderne handelshaven. Een wandeling door deze straten legt veel verrassingen van die opeenvolgende histories bloot. 

Bienvenu chez les ... Berguenards 

Hoe? Te voet: wandelen 4 à 10 km 
Trefwoorden: vestingen - muren - Bourgondische stadsomwalling - Spaanse stadsomwalling - Vauban-omvalling - oudste omwalling (9de eeuw) - geschiedenis van de kustvlakte - inpoldering - abijd Sint Winok -  het oude Vlaanderen - Bienvenu chez les Chti's (meest bekeken Franse film ooit) - 
Extra's - Musea: Mons de Pieté - In Bergues zijn een paar heel gezellige eethuisjes. 
Mogelijke uitbreiding - Duinkerke - Cassel - ... 

Bergues was ooit de eerste bult die uitkeek over de natte zeevlakte vol slikken en schorren. Met zijn 22 meter is de Groenberg geen mastodont, maar wel hoog genoeg om daar altijd droge voeten te behouden. Voor het jaar 1000 kreeg de stad het bezoek van de Noormannen en om die mannen op een afstand te houden, legden de Graven van Vlaanderen de eerste stadsomwalling aan die nu nog duidelijk zichtbaar is in de straten. Bergues groeide uit tot een havenstad van aanzien en de Bourgondiërs en later de Spanjaarden bouwen de stad uit om zich te beschermen tegen de vijand uit het Zuiden, de Fransen. Na de oorlogen van Louis XIV valt Bergues in Franse handen en wordt het opgenomen in het grote verdedigingsplan 'Pré Carré' van Vauban. Wie de evolutie van de vestingbouw door de eeuwen heen wil begrijpen, is in Bergues aan het beste adres. Hier zijn muren en sporen van de verschillende periodes bewaard gebleven.

In 2008 werd Bergues heel even het middelpunt van Frankrijk. Danny Boon filmde er zijn ode aan de mensen van deze streek, Bienvenu Chez les Ch'tis. De film werd een topper, een op de drie Fransen heeft de film toen in de cinema gezien en ook bij ons heeft menige Vlaming er een paar fijne uren aan beleefd. Tijdens het wandelen door de straten, komen we langs de plekken waar de film zich heeft afgespeeld.  

Dunkerque? l'Art sur Mer - Kunst aan Zee 

Hoe? Te voet: wandelen Grand Large / Malo les Bains / Quartier Excentric - Met de fiets: 10 à 30 km. - Met auto/autocar 
Trefwoorden: Malo Les Bains - Belle Epoque - villa's aan zee - Art Nouveau - Art Deco - Maison Ringot - Quartier Excentric - LAAC - Museum voor Moderne Kunst - Museumtuin - Karel Appel - Cobra - project stadshernieuwing Le Grand Large - Richard Rogers - Trait-d'Union - FRAC - Ali-Baba-grot vol actuele kunst - architectuur Lacaton & Vasal - project Ano Nyme Leffrinkhoucke 
Extra's - Musea: LAAC - FRAC - In Duinkerke is een ruim aanbod van restaurants van alle slag en soort. 
Mogelijke uitbreiding - Duinkerke Havenstad - Duinkerke Historische stad

Misschien denkt u bij het horen van de naam van Havenstad Duinkerke niet meteen aan kunst, toch heeft de stad veel te bieden aan de kunstliefhebber. In de (ooit)mondaine badstad Malo-les-Bains hebben architecten tegen elkaar op geboden om het meest bijzondere bouwwerk op de dijk of in de straatjes daarachter te bouwen. Slenterend vind je de geest van die belle-epoque terug. Meer naar het centrum toe, ontdekken we de 'quartier excentric' die François Reynaert in zijn eentje getekend en gebouwd heeft. En dan houden we even het kunstwerk van Ano Nyme op het strand als een verrassing.  

De oude scheepsbouwwerf van de haven werd in de jaren negentig onder handen genomen door Richard Rogers (architect van o.a. Centre Pompidou), een urbanisatieproject pur sang waar nog altijd aan gewerkt wordt. Helemaal lyrisch wordt de doorsnee kunstliefhebber als hij de twee heerlijke musea binnenstapt. Het LAAC (Lieu d'Action et d'Art Contemporain) biedt in zijn museum en in de museumtuin een bijzonder collectie moderne kunst aan, ze hebben een boontje voor het werk van Karel Appel en zijn Cobra-vrienden. Iets verder staat het FRAC (Fonds Regional d'Art Contemporain) waar steeds wisselende tentoonstelling de liefhebbers van actuele kunst verleiden. Maar het mooiste kunstwerk van het Frac, dat is het gebouw.